Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι Μύθοι για την Ελληνική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση - World Rankings

Γνωρίζουμε όλοι την απεγνωσμένη προσπάθεια που υπάρχει από διάφορους κύκλους και τα φερέφωνά τους για να απαξιώσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με κάθε τρόπο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Είναι γνωστό από πολύ παλιά άλλωστε πως ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς την αστάθεια και να χτυπήσει έναν αντίπαλο είναι να προσπαθήσει να τον δυσφημίσει και να τον συκοφαντήσει. Ο λόγος λοιπόν για το ερευνητικό έργο των Ελλήνων πανεπιστημιακών που έντεχνα δημοσιογραφικές εκπομπές και δημοσιεύματα προσπαθούσαν να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν παράγεται καθόλου γνώση, ότι είμαστε οι τελευταίοι σε σύγκριση με άλλες χώρες, ότι τίποτα δεν λειτουργεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο κλπ.

Οι επιστήμονες όμως τείνουμε να εστιάζουμε όχι σε φήμες και κουτσομπολιά αλλά σε δεδομένα και στατιστικά αποτελέσματα που είναι υπεράνω υποκειμενικής κρίσης. Παρακάτω, παραθέτω μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στην παραγωγή γνώσης. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει πως οι Έλληνες πανεπιστημιακοί βρίσκονται πολύ ψηλά στην παραγωγή γνώσης μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπονται των ξένων παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση για έρευνα, συνέδρια, παρουσιάσεις, υλικοτεχνική υποδομή, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, κτηριακές εγκαταστάσεις και γραφεία, κλπ.

Πηγή: http://www.scimagojr.com

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ




ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΠΙΝΑΚΑΣ 4. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου