Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

Επαγγελματική Διαιτησία – Μύθος και Ελληνική Πραγματικότητα

Για κάποιο λόγο όλοι -χωρίς σκέψη- πιστεύουν ότι η λύση για την διαιτησία στην Ελλάδα είναι να γίνει αυτή επαγγελματική! Γιατί? πώς θα λυθεί το πρόβλημα? Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η διαιτησία άγεται και φέρεται από διάφορα κέντρα αποφάσεων. Αν λοιπόν ο διαιτητής είναι και 100% επαγγελματίας που σημαίνει ότι εξαρτάται η δουλειά του, η απασχόλησή του, η οικογένειά του και το εισόδημά του κατά 100% από την διαιτησία, το θα είναι ακόμη ποιο πρόθυμος να συνταχτεί με την κλίκα, παράγκα, κέντρα εξουσίας ή οτιδήποτε άλλο μη θεμιτό ελέγχει την διαιτησία! Δεν θα διακινδυνεύσει να απογοητεύσει τους πατρόνους της διαιτησίας για τον απλούστατο λόγο ότι όλη του η ζωή εξαρτάται πλέον από αυτή!

Με το σημερινό σύστημα τα εισοδήματα των διαιτητών αποτελούν ένα πάρα πολύ καλό συμπλήρωμα στον μισθό από την βασική εργασία τους. Και γι’ αυτό, για να μην χάνουν το συμπλήρωμα αυτό προσπαθούν να μην απογοητεύουν αυτούς που αποφασίζουν ποιοι θα διαιτητεύσουν και συνεπώς ποιοι θα πληρωθούν -πολύ καλά κιόλας- αυτό τον μήνα.


Ακριβώς το αντίθετο πρέπει να γίνει! η διαιτησία να είναι απόλυτα ερασιτεχνική! να πληρώνει μόνο τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των διαιτητών! να μην κερδίζουν κάτι από αυτήν έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεαστούν από τα "κέντρα" αποφάσεων. Θα το κάνουν όσοι το αγαπάνε πραγματικά και δεν θα φοβούνται να χάσουν τίποτα αν σφυρίξουν ότι βλέπουν και όχι ότι αναμένεται να σφυρίξουν από αυτούς που τους ελέγχουν. Τότε μόνο οι διαιτητές θα είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να σφυρίξουν.